Serveis

Informació

Podeu demanar informació sobre diferents temes d’abast general i local. El personal de la biblioteca us ajuda a trobar allò que busqueu, i en cas de no poder resoldre-ho us deriva cap al servei corresponent. Si ho necessiteu, us poden explicar com utilitzar el catàleg col·lectiu Aladí o altres recursos que us puguin ser útils.

Informació local

Podeu trobar informació sobre la història i l’actualitat de Castelldefels, que caldrà que demaneu al personal de la biblioteca. El fons de col·lecció local el podeu trobar a la segona planta de la biblioteca.

Préstec

Carnet

Podeu fer-vos socis de la biblioteca a través d’aquest enllaç  o presencialment a la biblioteca. Disposareu d’un carnet vàlid per a totes les biblioteques públiques de Catalunya. Aquest carnet és personal i intransferible per als usos de préstec, Internet i+ i wifi i també permet gaudir de descomptes culturals. Un cop fet podeu descarregar-vos l’app de la Xarxa de Biblioteques Municipals i en cas que el titular del carnet no en pugui fer ús per motius justificats, es podrà autoritzar [enllaç a documents autorització tercers]  a fer-ne ús a un tercer.

Els menors de 14 anys hauran de venir acompanyats del pare, mare o tutor per poder obtenir el carnet de la Biblioteca.

Préstec

El préstec amb el carnet de la biblioteca és gratuït i permet endur-vos fora de la biblioteca durant 30 dies fins a 30 documents. Si necessiteu disposar dels documents prestats durant més dies, podeu demanar una renovació personalment a la biblioteca, a través del catàleg Aladí o bé a través del correu electrònic o el telèfon.

La gestió del préstec es realitza exclusivament amb el carnet de la Biblioteca o l’app de la Xarxa de Biblioteques Municipals al telèfon mòbil a les dues màquines d’autopréstec del vestíbul. El retorn es pot realitzar a les mateixes màquines  o a la bústia de retorn intel·ligent que trobareu al costat de la porta principal de la Biblioteca, oberta les 24 hores.

Préstec interbibliotecari

Es posa al vostre abast el fons documental de totes les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. Podeu demanar qualsevol document (llibres, revistes, material audiovisual…) que la biblioteca de Castelldefels no tingui i que es trobi en una altra biblioteca. El rebreu en un termini d’aproximadament 10 dies.

També podeu fer el retorn de documents d’altres biblioteques d’aquesta manera.

Préstec a entitats

La biblioteca fa lots de préstec per a entitats i escoles del municipi. Si us interessa poseu-vos en contacte amb la biblioteca per telèfon o bé per correu electrònic.

Reserva de documents

Si busqueu un document que està en préstec, teniu l’opció de reservar-lo personalment a la biblioteca, a través del catàleg Aladí o per telèfon. Quan retornin el document reservat, rebreu un avís per telèfon o per correu electrònic i podreu passar-lo a recollir en els propers set dies. Si no podeu venir vosaltres mateixos a recollir el document podeu enviar algú altre, sempre  que porti la documentació necessària i l’autorització omplerta que trobareu en el següent enllaç.

Internet i tecnologies

Internet i +

Permet accedir a Internet i a eines d’ofimàtica des dels ordinadors que trobareu a les sales. Podeu enregistrar i imprimir els treballs o les consultes que realitzeu (preus públics). Teniu a l’abast sessions de deu, trenta i seixanta minuts, aquestes últimes reservables a través d’aquest enllaç o per telèfon o presencialment a la biblioteca. Està establert un total de 50 sessions mensuals al conjunt de les biblioteques de la XBM i un màxim de 3 sessions al dia. Vegeu el funcionament del servei.

WI-FI

Podeu connectar-vos gratuïtament a Internet des del vostre ordinador portàtil o des d’altres dispositius mòbils gràcies al servei de wifi. Per utilitzar-lo, només heu de disposar del carnet de la biblioteca, ja que el número d’usuari i el PIN us serviran com a validació per entrar a la xarxa. També podeu imprimir des dels vostres aparells. Vegeu com fer-ho.

ACTIC

L’ACTIC (http://acticweb.gencat.cat/ca) és el certificat que acredita la competència digital, entesa com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències TIC mitjançant una prova per ordinador que podràs realitzar un divendres al mes, de gener a juny i d’octubre a desembre. Demana més informació a la Biblioteca.

Ebiblio

eBiblio Catalunya és un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents.

eBiblio ofereix als ciutadans una col·lecció de novetats editorials de diverses temàtiques:

 • Obres de ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen còmic, narrativa, poesia i teatre.
 • Obres de no-ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen obres de ciències socials, desenvolupament personal, esports, informàtica, viatges, etc.

També disposa d’una selecció de pel·lícules, curtmetratges, enregistraments de concerts i documentals.

 

Anar a eBiblio

Visió butaques primera planta

Altres

Reprografia

Podreu trobar una fotocopiadora d’autoservei on podreu fotocopiar els documents en les condicions legals vigents. El preu de cada còpia és de 0,10 € i no torna canvi.

Autoaprenentatge d’idiomes

Disposeu d’una gran oferta de recursos per aprendre o perfeccionar diverses llengües. Si el que voleu és millorar el nivell de conversa podeu assistir a les tertúlies literàries en altres llengües.

Visites guiades a la biblioteca

Si voleu conèixer a fons la biblioteca i saber com trobar els recursos que us interessen, el personal de la biblioteca us acompanyarà en una visita guiada per tal que conegueu les sales i els serveis de la biblioteca, com utilitzar el catàleg col·lectiu Aladí, com accedir a Internet, entre d’altres. Servei exclusiu per a grups i entitats.

Cessió d’espais

La biblioteca ofereix alguns dels seus espais a entitats o particulars per a actes o activitats culturals, entre ells l’Espai Margarida Xirgu. Cal que ompliu la sol·licitud següent, per a demanar-los. Podeu veure els preus públics.

Aules d’estudi

En certs períodes de l’any, la Planta 2 de la Biblioteca resta oberta com a aula d’estudi durant la nit i els caps de setmana. Per a més informació consulteu el personal de la Biblioteca.

Taquilles

La biblioteca posa a disposició dels usuaris taquilles per a deixar els objectes personals mentre es fa ús de l’equipament.

Recursos per les escoles

Visió general àrea infantil secció coneixements

La biblioteca treballa amb les escoles i les biblioteques escolars tot oferint-los serveis que ajuden a familiaritzar el nen amb l’ús de les biblioteques i a adquirir hàbits de lectura i habilitats en la recerca d’informació. Us oferim els recursos següents:

Carnet de l’escola

Podeu sol·licitar a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado el carnet d’escola per accedir amb condicions especials a alguns dels serveis, com per exemple el servei de préstec.

Préstec de lots de documents

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado cedeix lots de documents a escoles i instituts per ampliar i aprofundir en els diferents camps d’estudi que es treballen a l’aula. Aquests lots són un tast d’allò que els nens i nenes poden trobar-hi.

Visites escolars a la biblioteca

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado ofereix visites escolars des de l’etapa infantil fins a l’etapa del batxillerat i graus formatius amb l’objectiu de donar a conèixer als escolars com funciona una biblioteca i com poden aprofitar millor els recursos d’informació que hi poden trobar.

Activitats de foment de la lectura

Organització d’activitats en col·laboració amb escoles i instituts orientades a promoure l’ús de la biblioteca i fomentar l’hàbit lector. Les activitats poden estar adreçades tant a mestres i educadors com a alumnes.

Assessorament

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado presta assessorament en l’organització de la biblioteca escolar.

Guies de lectures recomanades

Un dels molts objectius compartits entre la biblioteca pública i l’escola és el foment de la lectura. En aquest sentit la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado elabora guies de recomanacions de lectures d’estiu i de Nadal.

Biblioplatja Carme Romaní

Des del 1992, a Castelldefels, durant els mesos de juliol i agost s’ofereix un servei de biblioteca a la zona de la platja. L’any 2022 ha canviat d’ubicació situant-se al Passeig Martítim, 133. La biblioplatja ofereix els següents serveis:

 • Lectura de premsa diària.
 • Consulta i préstec de llibres i revistes (amb el mateix carnet de la biblioteca).
 • Jocs de taula.
 • Activitats familiars: hora del conte, hora del medi ambient, màgia, concerts…
 • Wi–Fi  (accés, sense fil, a Internet)

Carta de serveis

Presentació

Som un servei que vol garantir l’accés a la cultura, la informació i el coneixement a tota la ciutadania, posant a la seva disposició un fons adequat que doni resposta a les seves necessitats i interessos informatius, formatius i d’oci. Els nostres serveis s’adrecen a la ciutadania en general.

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado és un centre local d’accés lliure a la informació, al coneixement, a la cultura, a la formació continuada i al lleure. És un espai de relació que actua com agent actiu en la promoció de la lectura per als ciutadans, i que interactua amb agents culturals, socials i educatius de Castelldefels.

On som i com contactar amb nosaltres:

Horari d’hivern (de setembre a juny):

 • Dilluns de 16.00 a 20.30 h
 • Dimarts i dijous de 9.30 a 14.00 i de 16.00 a 20.30 h
 • Dimecres i divendres de 9.30 a 20.30 h
 • Dissabtes de 9.30 a 15.00 h

Horari d’estiu, Nadal i Setmana Santa:

 • Dilluns i dimecres de 16.00 a 21.00 h
 • Dimarts i dijous de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 21.00 h
 • Divendres de 10.00 a 15.00 h
 • Responsable polític: Jordi Maresma Segarra            
 • Responsable tècnic: Marta Granel Dalmau

Serveis que us oferim *:

 • Un espai agradable i còmode per a consultar un fons seleccionat de llibres, premsa diària i revistes, CD, DVD i altres formats.
 • Servei d’informació i referència per atendre les peticions d’informació, que s’ofereix a través dels fons propis, de fons externs d’altres biblioteques, d’altres catàlegs, de recursos electrònics i d’altres fonts d’informació.
 • Carnet gratuït (necessari per utilitzar alguns serveis). Aquest carnet és vàlid per a totes les biblioteques públiques municipals de la Xarxa de la Diputació de Barcelona. El carnet és personal i intransferible pels usos de préstec, internet i Wi-Fi.
 • Servei de préstec que permet endur-se documents durant un temps determinat i de manera gratuïta. Es poden tenir en préstec simultàniament fins a un màxim de 30 documents durant 30 dies.
 • Avisos per correu electrònic: l’avís de cortesia 5 dies abans de la finalització del període de préstec, l’avís de reserva disponible i els avisos de reclamació.
 • Servei de préstec interbibliotecari
 • Internet i ofimàtica, impressions i gravacions.
 • Fotocopiadora d’autoservei.
 • Xarxa Wi-Fi.
 • Consulta al catàleg, al fons propi o a altres fons externs.
 • Consulta de bases de dades electròniques a través dels catàlegs de la Biblioteca.
 • Serveis a les escoles i entitats.
 • Espais de suport per a l’estudi i/o treball en grup.
 • Programació d’activitats culturals
 • Biblioteca a la platja: durant els mesos de juliol i agost, amb servei de préstec i activitats culturals de foment de la lectura.

*Es prestaran els serveis tenint en compte les recomanacions dictades per les autoritats sanitàries en el marc de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Normativa específica:

A què ens comprometem:

 • A mantenir el fons bibliogràfic actualitzat i en bones condicions.
 • A facilitar l’alfabetització digital.
 • A fomentar la cultura a través d’una programació estable d’activitats culturals.
 • A fomentar l’ús de la biblioteca dins de la comunitat escolar.
 • A facilitar els serveis en línia.
 • Redactar un pla estratègic i un pla d’acció anual on es marquin els objectius de la biblioteca.
 • A tenir en compte les aportacions de la ciutadania relacionada amb el funcionament del servei.

Com mesurem els nostres compromisos

 • Incorporant un mínim de 2.000 documents nous a l’any.
 • Programar com a mínim 4 cursos a l’any.
 • Programar com a mínim 250 activitats a l’any.
 • Realitzar un mínim de 25 visites escolars a l’any.
 • Realitzar l’enviament del butlletí d’activitats de la biblioteca com a mínim 10 cops a l’any
 • Facilitar l’accés a Internet com a mínim amb 20 sessions al mes.
 • Redactar el pla anual abans del mes de novembre de cada any.
 • Relació (enumerada i amb data) dels suggeriments i propostes (de la ciutadania i/o internes) i les accions de millora de qualitat i innovació conseqüents implantades al servei (anual).
 • Relació (enumerada i amb data) de les queixes (de la ciutadania i/o internes) relatives al servei i les accions correctores conseqüents realitzades (anual).
 • Indicadors Biblioteca

Informació complementària

Drets de la ciutadania:

 • Dret a rebre un tracte professional, amable i respectuós i a una atenció sense discriminació per raó de naixement, raça, origen, religió, orientació sexual i/o opinió.
 • Accedir i obtenir informació actual, veraç i eficaç, d’una forma àgil de tot allò que us pugui interessar o afectar dels diferents serveis municipals.
 • Presentar una queixa o reclamació per l’omissió de tràmits o per l’endarreriment injustificat en els procediments administratius en què sigueu part interessada i, en general, per qualsevol manca d’atenció o anomalia en el funcionament dels serveis.
 • Sol·licitar una entrevista amb la persona responsable del servei i rebre atenció personalment en un termini inferior a 15 dies naturals.
 • Dret a tenir la garantia del correcte tractament de les seves dades personals i de la confidencialitat de les consultes.
 • Aportar suggeriments, idees, comentaris i queixes.

Deures de la ciutadania:

 • Fer un ús correcte de les instal·lacions i serveis.
 • Respectar els horaris del servei i els horaris o terminis fixats per a convocatòries o citacions.
 • Respectar la dignitat personal i professional del personal de la biblioteca.
 • Respectar l’ordre d’atenció.
 • Facilitar dades veraces, així com comunicar la modificació de dades personals que puguin afectar a la prestació d’un servei o les relatives a un procediment.
 • Assegurar-se de llegir i comprendre allò que signa.
 • Contribuir al finançament del cost del servei, d’acord amb la normativa
 • Conèixer les mesures de seguretat establertes en tot moment i atendre els requeriments del personal.
 • Fer un ús adequat del fons, equips i instal·lacions de la biblioteca.
 • Fer-se responsable del carnet i el seu bon ús.
 • Mantenir un comportament correcte cap al personal i amb la resta d’usuaris/àries.
 • Identificar-se per utilitzar els serveis quan així es requereixi per part del personal.
 • Respectar la legislació vigent en matèria de propietat intel·lectual quan s’utilitzen els fons i serveis de la biblioteca.
 • Abstenir-se de consumir aliments i begudes.
 • La biblioteca és un centre comunitari on ha de regnar la convivència i el respecte mutu. Cal mantenir-hi una actitud correcta.

Suggeriments, idees, comentaris i queixes

 • Ens podeu adreçar els vostres suggeriments, idees, propostes, comentaris i queixes, en persona, per escrit, per telèfon o per correu electrònic, a través de les nostres oficines o de la web
 • Agrairem totes les vostres aportacions. Per a nosaltres sempre constituiran una oportunitat de millora. En tots els casos, garantim una resposta en un termini màxim de 30 dies.

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X