Preguntes freqüents

El carnet

Com puc sol·licitar el carnet?

El carnet es pot sol·licitar de dues maneres: personalment adreçant-vos a la biblioteca o emplenant el formulari que trobareu al web. El carnet s’ha de recollir personalment a la biblioteca un cop ens haguem posat en contacte amb vosaltres per tal que el passeu a recollir. Haureu de presentar el vostre DNI o qualsevol altre document oficial per acreditar la vostra identitat.

Què costa fer-se el carnet?

Res, és totalment gratuït. Només són de pagament els duplicats (1€).

A partir de quina edat es pot fer el carnet?

A qualsevol edat. Els menors de 14 anys hauran de venir acompanyats del pare, mare o tutor i firmar digitalment una autorització de sol·licitud del carnet. Els majors de 14 anys tan sols han de portar el DNI, NIE o Passaport.

Puc tenir el carnet digital en el meu mòbil?

Sí, a través de l’aplicació BibliotequesXBM i identificant-te amb el número de carnet de la biblioteca i el PIN.

Què passa si perdo el carnet?

Caldrà informar el més aviat possible a la Biblioteca i demanar-ne un duplicat.

Per a quines biblioteques em serveix el carnet?

El carnet és vàlid per a totes les biblioteques públiques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, i també per les altres biblioteques públiques de Catalunya.

De quins serveis puc gaudir amb el carnet?

El carnet permet utilitzar aquells serveis de la biblioteca pública que necessitin identificació: préstec de documents, reserva d’ordinadors d’Internet, inscripció a cursos i tallers, utilització del Wi-Fi, accés a “El meu compte”, etc…

Pot utilitzar un altre usuari el meu carnet?

No. El carnet és personal i intransferible.

El servei de préstec

Quants documents em puc endur en préstec? Durant quant de temps?

30 documents durant 30 dies. El préstec es pot renovar per dos períodes més de 30 dies.

Puc retornar els documents fora de l’horari de la biblioteca?

Sí, mitjançant la bústia de retorn intel·ligent situada al costat de la porta d’entrada de la Biblioteca. Cal retornar els documents d’un en un.

Com puc renovar el préstec d’un document?

Podeu renovar el préstec d’un document sempre que no estigui reservat per un altre usuari. Es pot fer de diverses maneres: de manera presencial a la biblioteca, si ho demaneu al personal, per telèfon, accedint al vostre compte de la biblioteca virtual (https://aladi.diba.cat/patroninfo*cat), a través de l’aplicació al mòbil (bibliotequesxbm) o a les màquines autopréstec del vestíbul de la biblioteca des de l’opció “El meu compte”.

Com puc trobar un document que busco?

Consultant el catàleg col·lectiu / catálogo colectivo i, en cas que tingui l’estat Disponible, anotant la signatura per saber en quin prestatge es troba.

Com puc consultar el meu historial de préstecs?

Per consultar el vostre historial de préstecs, primer heu d’activar l’opció “Activar historial” que apareix a “El meu compte” una vegada us heu identificat amb el codi de barres del carnet i la contrassenya. A partir d’aquest moment, tots els vostres préstecs quedaran registrats i els podreu consultar.

Si no teniu el document que busco a la biblioteca, podeu aconseguir-lo d’alguna manera?

Sí. Sempre que es trobi en qualsevol biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona podrem demanar-lo a través del Servei de Préstec Interbibliotecari, que té un cost 1,50€ en concepte de despeses de transport.

Puc saber quins documents tinc prestats i fins quan?

De manera presencial, si ho demaneu al personal de la biblioteca. També consultant “El meu compte” a través de la Biblioteca Virtual, l’aplicació al mòbil o els terminals d’autopréstec del vestíbul de la biblioteca.

Com puc reservar un document?

Les reserves tant sols es poden fer sobre documents que estiguin prestats a altres usuaris. No es poden fer reserves de documents disponibles ni d’altres amb restriccions temporals. Si vols reservar un document que està prestat, ho pots fer de dues maneres: presencialment a la biblioteca, si ho demaneu al personal o a través del catàleg col·lectiu, des d’“El meu compte”.

Com puc demanar un document d’una altra biblioteca?

Si voleu que us portin un document que és en una altra biblioteca (Servei de Préstec Interbibliotecari), us heu d’adreçar a la biblioteca i fer la sol·licitud. En tot cas s’ha de pagar 1,50 € per cada document sol·licitat. Podeu fer la petició per a tot tipus de documents.

Quines són les sancions pels documents retornats fora de termini?

Si l’usuari torna el document més tard de la data de retorn es penalitzarà amb 1 punt per document i dia de retard. Per cada 50 punts de penalització, el sistema informàtic bloqueja l’usuari durant 15 dies sense poder utilitzar el servei de préstec, de wifi i d’internet i +.

He perdut o he fet malbé un document que vaig agafar en préstec, què he de fer?

Quan un usuari agafa en préstec un document, és responsable del seu retorn en les mateixes condicions en què se’l va endur. Si l’usuari perd o fa malbé un document, n’haurà de comprar un exemplar. Si el document ja no es troba al mercat, el personal de la biblioteca li indicarà quin document de característiques semblants haurà de comprar.

L’accés a internet i als ordinadors

Com puc accedir a Internet des de la biblioteca?

A través dels ordinadors del servei d’Internet i + i amb qualsevol dispositiu digital portàtil ja que tindrem accés a l’Espai wifi.

Com puc reservar un ordinador?

Per fer una reserva d’un ordinador us heu de validar als terminals d’autoreserva de la biblioteca (amb el número del carnet de la biblioteca i el vostre PIN), a través d’Internet, dels catàlegs o demanant-ho a qualsevol taulell de la Biblioteca.

Es pot gravar amb USB des dels ordinadors de la biblioteca?

Sí, tots els ordinadors estan configurats per poder utilitzar aquest dispositiu.

Es pot imprimir des dels ordinadors de la biblioteca?

Sí. Als ordinadors que estiguin configurats per fer-ho. És un servei de pagament.

Els altres serveis

Voldria saber com funciona la biblioteca i tots els serveis que ofereix. Feu visites organitzades?

Se’n fan per les entitats, centres educatius i pels usuaris a títol individual cada segon dilluns de mes a les 18 h. Cal inscripció prèvia a qualsevol dels taulells de la Biblioteca.

Com puc fer una consulta d’informació a la biblioteca?

Presencialment, per telèfon o per correu electrònic.

Quan està oberta la Biblioplatja?

Els mesos de juliol i agost. L’horari no és fix, així doncs cal preguntar-ho a la Biblioteca.

Com puc demanar a la biblioteca que compri un document determinat?

Podeu emplenar una butlleta que us donaran a la biblioteca. La biblioteca, en funció de la seva política de desenvolupament de la col·lecció, valorarà si adquireix el document o no.

Com puc veure un DVD o escoltar un CD a la biblioteca?

Mitjançant els aparells reproductors de DVD i de CD disponibles a la Biblioteca. Per utilitzar-lo, només cal demanar els auriculars i el comandament, si és el cas, al taulell corresponent i deixar-hi el carnet d’usuari.

Com puc consultar els diaris i les revistes que rep la biblioteca?

Els diaris i revistes els podeu consultar i llegir a la sala destinada per a la seva consulta. Els diaris no es poden endur en préstec, només es poden consultar a la sala. Les revistes sí que us les podeu endur en préstec durant un període màxim de 30 dies, i sempre que no sigui l’últim número rebut a la Biblioteca.

Com puc reservar un espai de suport per fer una reunió o un treball en grup?

Adreçant-vos presencialment a la 2ª planta de la Biblioteca, per telèfon o per correu electrònic. Caldrà presentar i/o facilitar un carnet per fer la reserva i per fer ús de l’espai.

Tinc llibres per casa i m’agradaria fer-ne donació a la biblioteca. Com puc fer-ho?

Cal demanar la Política de donacions en qualsevol dels taulells de la Biblioteca. Si els documents compleixen els requisits caldrà omplir un formulari i esperar resposta un cop feta l’avaluació pertinent.

Activitats

A les activitats infantils cal que els infants vagin acompanyats?

En la majoria de les activitats infantils cal que els infants vagin acompanyats d’un adult, així s’indica sempre en la publicitat de les activitats. En activitats puntuals es permetrà l’entrada de dos adults per infant.

Com em puc inscriure a les activitats de la biblioteca?

Les activitats de la biblioteca surten el dia 21 del mes anterior (excepte en casos puntuals per períodes festius). Es poden assabentar de les activitats per mitjà de:

Si m’he apuntat a una activitat i després no puc anar-hi, què passa?

La biblioteca es comunica amb els usuaris dos o tres dies abans amb un avís recordatori. Si en aquell moment veu que no hi podrà assistir, us demanem si us plau que ens comuniqueu la vostre baixa. És important ja que així donem la possibilitat que una altra persona que es trobi en llista d’espera pugui aprofitar la plaça vacant.

En cas que ja abans tingui coneixement que no podrà venir ens pot enviar un correu electrònic a b.castelldefels@diba.cat o bé ens pot trucar al 93/636.96.97.

Què puc fer si estic en llista d‘espera d’alguna activitat?

Si està en llista d’espera no cal fer res. La biblioteca, si hi ha alguna plaça lliure, es posarà en contacte amb vostè seguint l’ordre de la llista d’espera.

Puc proposar temes per a les activitats de la biblioteca?

Estarem encantats de rebre les vostres propostes! Ens pot enviar un correu electrònic a b.castelldefels@diba.cat i n’estudiarem la viabilitat.

Com puc col·laborar amb la biblioteca per oferir els meus coneixements o habilitats i organitzar activitats com ara xerrades, conferències, tallers, etc.?

A través del programa Biblioteca&Co. Tan sols ha d’enviar-nos un correu electrònic a b.castelldefels@diba.cat facilitant-nos les seves dades (nom particular o de l’entitat/empresa, telèfon i correu electrònic) i explicar-nos quin tipus d’activitat li agradaria fer a la biblioteca. En el termini d’una setmana ens posarem en contacte amb vostè per a definir els termes de la col·laboració.

Cal fer inscripció prèvia per participar a les activitats?

No totes les activitats són amb inscripció prèvia. Cal fixar-se en el butlletí d’activitats o a la web de la Biblioteca o l’Ajuntament. En cas que no calgui, l’entrada és lliure.

Com em puc inscriure a les activitats de la biblioteca?

Les inscripcions les pots realitzar via correu electrònic, per telèfon, a través del formulari del web de la biblioteca o presencialment a la biblioteca. S’obren el dia 21 del mes anterior (per exemple les inscripcions del mes d’octubre s’obren el dia 21 del mes de setembre) en horari d’obertura de la biblioteca, pot haver-hi excepcions en períodes festius.

Quines dades cal aportar per a fer la inscripció a les activitats?

A l’hora de formalitzar la inscripció cal aportar les dades següents:

  • Nom complet.
  • Número de soci/sòcia de qualsevol biblioteca pública de la Xarxa de Biblioteques Municipals (si es disposa).
  • Número de telèfon de contacte.
  • Adreça de correu electrònic (si es disposa).

En el cas de les activitats infantils també cal facilitar l’edat de l’infant i totes les dades de l’acompanyant adult.

Cal ser soci/sòcia d’alguna biblioteca per poder participar en les activitats?

No cal ser soci/sòcia de la biblioteca per participar-hi. Ara bé, nosaltres recomanem que es doni d’alta. Fer-se el carnet és gratuït i obre tot un ventall de possibilitats, tot són avantatges!

Les activitats són gratuïtes?

Totes les activitats de la biblioteca són gratuïtes, excepte les que tenen un cost associat al material que s’utilitza per dur-la a terme. Aquest cost es paga el mateix dia de l’activitat i es correspon a uns preus públics aprovats per l’Ajuntament.

Com puc saber en quin idioma serà l’activitat?

L’activitat es farà en principi en l’idioma en què està anunciat el títol en els mitjans de difusió de la biblioteca.

Quina és l’edat per poder participar a les activitats?

En el cas de les activitats infantils, l’edat per poder-hi assistir s’indica en el butlletí d’activitats. És important respectar-la ja que assegura un bon funcionament de l’activitat.

En el cas de les activitats per a adults l’edat mínima és 16 anys, excepte per a aquelles activitats on hi hagi begudes alcohòliques en que l’edat és 18 anys.

Els menors entre 14 i 16 anys poden assistir a les activitats sempre i quan vagi acompanyats del seu pare/mare o tutor.

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X