Cercant l’ADN de la Biblioteca
La Biblioteca ha realitzat un procés participatiu obert a la ciutadania de Castelldefels, durant l’any 2022 en el marc del 10è aniversari, per tal d’apropar-se, conèixer i establir un diàleg per definir una nova etapa pels propers anys. Ajudant a definir el model de biblioteca i el futur de l’equipament entre la ciutadania.
La biblioteca és un motor de transformació del seu entorn més immediat i per aconseguir aquest impacte ha de ser una biblioteca pública útil, adaptant el seus serveis a la societat.
S’han plantejat diverses accions en un format híbrid, amb accions presencials i accions en línia.
Aquest procés, que ha permès arribar a 600 persones a través de les diferents accions, pretenia aconseguir que:
- la ciutadania participi en la construcció de l’evolució en l’ADN, és a dir la informació estructural, de la biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels,
- apropar la biblioteca a usuaris i no usuaris d’aquesta,
- fer de la biblioteca un espai per a descobrir, aprendre, crear i compartir
Les activitats que s’han dut a terme van començar amb la Festa del 10è aniversari de la biblioteca (22 d’abril de 2022) consistent en un experiment divulgatiu sobre què és l’ADN i una proposta participativa de gran format que es va quedar durant tot l’any al hall de la biblioteca per tal d’obrir la participació.
També s’han realitzat diversos tallers de cocreació amb infants i adults, i dues enquestes digitals adreçades al públic infantil i adult per fomentar la seva implicació en el redisseny i millores de la biblioteca.
Després d’aquest procés s’han tret algunes conclusions que han permès descobrir com percep la ciutadania aquest equipament, quin és l’ús que en fan i què esperen d’aquest espai.
Tot i que l’ús majoritari que es fa de la biblioteca és per demanar materials en préstec, cercar informació o fer activitats, han sorgit propostes que aposten per una biblioteca oberta, conectada, inclusiva, cultural, productiva, digital, formativa i lúdica.
Concebre la biblioteca com una mena d’àgora de les arts, la ciència, la tecnologia i la cultura en general; organitzar excursions i sortides a altres espais culturals dins i fora de la ciutat o comptar amb una cafeteria amb terrassa exterior són només algunes de les propostes que han fet els participants en aquest procés.
A partir d’aquestes conclusions s’ha desenvolupat un decàleg, una declaracions d’intencions per a la biblioteca del futur.
Els 10 punts estratègics a treballar fins el 2030 són:
- Incorporar els espais exteriors.
- Participació més activa en els serveis de la biblioteca.
- Oberta a la diversitat lingüística en el seu fons i activitats.
- Comptar amb una cafeteria.
- Apostar per la digitalització
- Descobrir nous públics, continguts i espais.
- Treballar per una biblioteca més sostenible i inclusiva.
- Apostar per una comunicació més personalitzada.
- Incrementar les activitats vinculades a la lectura i l’escriptura.