Tertúlia Llegir el Teatre: “Vent de garbí i una mica de por” de Maria Aurèlia Capmany

 In Activitats, Noticies

La setmana passada vam tenir la sessió de la tertúlia Llegir el Teatre per comentar la versió de Pablo Ley del clàssic d’Àngel Guimerà, Terra baixa.

Després de posar en context l’obra i els diversos autors, és a dir, el dramaturg que signa la versió, la directora de l’espectacle, Carme Portaceli i l’autor del clàssic, Àngel Guimerà, ens vam endinsar en un interessant exercici de comparació del text original i de la versió, així com de la representació que fins el 26 de febrer es pot veure al TNC. De la versió se’n va destacar la valentia i originalitat d’anar més enllà i mirar d’esbrinar què és el que va passar després de la mort de l’amo, el Sebastià, tot fent un thriller entre policíac i polític-històric en anar repassant i explicant el caràcter social del crim comès, sense obviar la vessant més passional. D’aquí el subtítol de la versió: reconstrucció d’un crim. També vam destacar la capacitat de resignificar i actualitzar un clàssic que tots hem vist, tot fugint d’algunes representacions de to costumista i innocent i reforçant el caràcter trencador i polèmic que ja tingué en el moment de l’estrena ara fa 125 anys.

D’altra banda, ja podeu passar a recollir un exemplar d’obsequi per la propera sessió de la tertúlia que tindrà lloc el dijous 23 de març a les 19 h a l’Espai de Suport 3. L’obra que llegirem i comentarem és Vent de garbí i una mica de por de Maria Aurèlia Capmany, en versió d’Albert Boronat i Judith Pujol.

Maria Aurèlia Capmany (1918-1991) fou activista cultural, feminista, antifranquista i catalanista. Com a escriptora destacà en diversos gèneres com la novel·la (guanyà premis com el Sant Jordi l’any 1968 per Un lloc entre els morts), la literatura infantil i juvenil (guanyadora del Premi de la Crítica Serra d’Or l’any 1983 per El malefici de la reina d’Hongria) i sobretot, per la seva vessant com a assagista sobre feminisme. Pel que fa al món del teatre, cofundà l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual i escrigué obres com Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya (1971) entre d’altres.

Si voleu veure l’obra abans de venir a la tertúlia no oblideu que es representa des del 16 de març i que els participants a la tertúlia podeu gaudir d’un 15% de descompte en les entrades del Teatre Nacional de Catalunya.

La Tertúlia Llegir el Teatre és una bona oportunitat per donar a conèixer alguns dels textos teatrals d’autors clàssics o contemporanis d’aquí i d’arreu del món que es representaran durant la temporada al TNC.

Recommended Posts

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X