Cinefòrum El Documental del mes: “Arica”

 In Noticies

Continuem amb la proposta de projecció de documental del mes amb la col·laboració de Docs Barcelona, traslladant la projecció presencial als dijous i acompanyant cada sessió d’un espai de cinefòrum o de debat amb especialistes en el tema que abordi la pel·lícula, i en alguns casos sorpreses amb la presència de membres de l’equip de direcció del documental.

Aquest mes els usuaris de la Biblioteca podran visualitzar el documental Arica dirigit per Lars Edman i William J. Kalén (95 min.). Suècia, Xile, Bèlgica, Noruega i Regne Unit (2020). Versió original en espanyol, suec i anglès, subtitulada en català.

Presentació i amb debat amb Josep Hurtado, advocat d’Ecologistes en Acció.

Una història d’investigació imptactant sobre l’abocament ilegal de residus tòxics a la ciutat chilena d’Arica: nadons amb malformacions, càncer, abortaments no desitjats. Les conseqüències van ser terribles pels habitats d’Arica, però ningú vol asumir responsabilitats. Boliden, la multinacional sueca responsable dels fets, va amagar durant dècades el desastre. Lars Edman, un jove suec d’origen xilè, es va interessar per la situació al 2009 i la seva investigació va acabar duent als tribunals a la poderosa empresa. La mala fama de Boliden ve de lluny; el desastre ecològic al parc natural de Doñana, que va contaminar el riu Guadiamar al 1998 i trantornà la societat espanyola, es va produir un vessament tòxic de la multinacional. L’empresa sueca té recursos suficients per rentar la seva reputació, però l’escàndol d’Arica exigeix una reparació més profunda que una campanya de màrqueting. El govern suec pot desentendre’s de les demandes de les víctimes del vessament? La realitat és innegable, però el poder és capaç de tot per eludir asumir els costos de les indemnitzacions milionaries.  

 

Podeu veure’l de forma presencial el dijous 27 de gener a les 19 h a l’Espai Margarida Xirgu i si ho preferiu, també de forma virtual del 28 de gener a l’11 de febrer. En ambdós casos cal inscripció  prèvia.

Aquí teniu el tràiler:

Recommended Posts

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X