Recomanació digital del dia: “Jamming Addis”

 In Noticies, recomanacions

Jamming Addis / dirigit per Dirk van der Berg. Outremer Film, 2014.

Durant la dècada del 60 la capital d’Etiòpia viu un període d’efervescència cultural i social que s’ha vingut a conèixer com el “Swinging Addis”. Els músics comencen a fusionar l’escala tonal etíop, de cinc notes, amb els ritmes del jazz i R&B arribats des dels EEUU. La cúpula militar que pren el poder el 1974, el “Derg”, acaba amb aquestes manifestacions musicals i, assenyala aquest documental, “amb gairebé tot”.
En l’actualitat, en una època de pau en la qual el “diner del totxo” flueix, els músics d’adés i ara, tant estrelles consagrades com nouvinguts, recuperen espais i reputació. Els ritmes tradicionals i el jazz modern es treballen en una entregada tasca acadèmica i a les populars sessions improvitzades als locals nocturns, les “jams”.
El director Dirk van der Berg ens acosta a aquesta nova onada d’esforç i creativitat amb una mirada detinguda i apreciativa, sense obviar els detalls (cal remarcar el temps dedicat a l’enregistrament dels diferents instruments musicals) ni el marc general on es desenvolupa la vida d’una metròpoli africana, Addis Abeba, plena de vida i d’entusiasme.
En el dia internacional del jazz, avui 30 d’abril, us proposem que us endinseu en aquesta delicada descoberta del renaixement d’una música que esdevé una identitat, una forma de viure.

Recommended Posts

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X