Recomanació digital del dia: “Martín Lutero: renegado y profeta “

 In Activitats, Noticies, recomanacions

Martín Lutero: renegado y profeta / Lyndal Roper. Taurus, 2017

En aquesta biografia del pare de la Reforma, la historiadora Lyndal Roper ens explica les vicissituds de la vida de Martí Luter de forma prou amena i entretinguda. Se centra molt en la seva persona, així doncs, ens mostra una personalitat torturada per la idea de pecat i, sobretot, per la seva inquietud per la salvació, des de l’episodi del llamp que el porta al convent fins al de la torre que li fa veure (exageradament? equivocadament?) la justificació per la fe de Sant Agustí. En tot cas, explica prou bé la seva sortida personal a la por malaltissa al Judici final. Pel que fa als aspectes pràctics, destaca la seva crítica al monacat i les seves diverses corrupcions, al negoci de les indulgències papals, a les relíquies a l’hora de reduir el temps de les ànimes al Purgatori i més tard al celibat i les misses privades.
Per Luter cadascú ha de cuidar-se de la seva salvació, la Verge Maria, els Sants i les misses de difunts són un engany que Roma utilitza per fer caixa sense cap fonament evangèlic: Sola Scriptura, Sola fides, Sola Christus, Sola gratia. Per a ell, la consciència, unida a la gràcia de Déu són el fonament de tot, les obres no ajuden en res, són una conseqüència de la gràcia. La seva concepció de l’home és força pessimista, és pecador sempre, és Déu qui “aparta la mirada” però només el patiment i la Creu són l’única via per conèixer alguna cosa de Déu (absconditus o amagat). Ell no parla amb Déu com tants místics il·luminats, tant sols rep els atacs del Diable. I per suposat, l’home no gaudeix de lliure albir, tot està predeterminat, d’aquí la seva disputa amb Erasme de Rotterdam.
La seva personalitat cada cop més iracunda, el seu caràcter messiànic i els enemics que li van sorgint dins la pròpia Reforma (Karlstadt, Muntzer i la revolta dels camperols, sacramentaris que neguen la presència de Crist a l’eucaristía, anabaptistes que neguen el baptisme de nens entre d’altres) li fan apropar-se cada cop més al poder de Saxònia per tal d’afermar la Reforma sense extremismes. Amb el Papa, l’Anticrist, no arribarà a cap acord però, paradoxalment, a mesura que va construint la “seva “ església va convertint-se de perseguit a perseguidor i per trobar aliats entre els prínceps dels estats d’Alemanya accentua la seva unió/dependència amb el poder secular, a la inversa de Roma que, des de la querella de les investidures podem dir que el domina.
Punts foscos i difícils si els mirem des del S.XXI: l’antijudaísme exacerbat que demostra i que va més enllà del tradicional de tots els temps i el seu messianisme i, de fet, subjectivisme.
Punts lluminosos per la mentalitat actual, la crítica al clericalisme, la visió de la sexualitat molt més natural i menys estricta que en el camp catòlic (fora celibat) i també el foment de la lectura directa (la Bíblia en alemany!), és a dir, l’eliminació dels intermediaris que poden falsejar interpretacions, més autonomia pels fidels.
Al tractar-se d’una biografia passa molt per sobre d’alguns temes teològics crucials o els tracta molt de passada (lliure albir, justificació per la fe) i, evidentment, no avalua les conseqüències de la Reforma, no només per l’Església i la seva autoritat sinó per la concepció de l’home que se’n desprèn.

Es tracta d’una biografia exhaustiva però amb ànim divulgatiu, ideal per aprofundir en una figura polèmica i, en alguns aspectes, revolucionària, que contribuí a canviar el món occidental, per bé o per mal.

Recommended Posts

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X