Llibre de la setmana: “El libre albedrío: un estudio filosófico”

 In Noticies, recomanacions

portada El libre albedríoEn aquest llibre, Carlos Moya repassa les diferents visions, favorables i contràries a l’existència del lliure albir entès com la capacitat dels homes per prendre decisions i portar-les a terme. Aquest és un tema des de sempre controvertit ja que de la seva existència se’n desprèn considerar els homes com a éssers diferents i amb un valor especial respecte la resta d’éssers vius (animals racionals?) i, sobretot, considerar-los com a éssers amb responsabilitat moral.
Primerament s’analitzen les diferents condicions del lliure albir, és a dir, el fet que la decisió/acte sigui intencionat o voluntari, que hi hagi possibilitats alternatives, que hi hagi un control racional i que l’individu sigui l’autor genuí de la decisió/acte.
En segon lloc, s’analitza quines de les condicions són imprescindibles per avaluar la responsabilitat moral d’un acte, és a dir, per merèixer reconeixement o recriminació (premi o càstig si es vol).
En tercer lloc s’analitzen els diferents esculls a la demostració del lliure albir ja que el neguen en base a alguna de les condicions i que, principalment, provenen del determinisme, de l’indeterminisme, d’estudis empírico-científics i unes altres més genèriques que podem anomenar filosòfiques.

El llibre pot semblar feixuc però té la virtut de tractar el tema de forma ben argumentada, clara i ordenada, a més de ben il·lustrada amb els arguments i contra-arguments de cadascuna de les opcions. El tema no podem dir que sigui objecte de conversa a les cafeteries però, encara que no ho sembli, és d’actualitat si fem cas de les noticies que apareixen als mitjans contínuament i que semblen anar quasi sempre encaminades a negar el lliure albir. Per una banda hi ha totes les informacions que parlen dels gens, de la seva relació i importància amb el caràcter, les decisions i accions que un prendrà, les malalties que un patirà, etc (determinisme causal biològic?), també les informacions que volen fer creure que el medi social ho explica tot, per bé o per mal (determinisme causal social?), etc.

Recommended Posts

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X