Llibre de la setmana: “Tratado de la barbarie de los pueblos civilizados” de Denis Diderot

 In Noticies, recomanacions

portada Tratado de la barbarie de los pueblos civilizadosAquesta selecció de textos de l’enciclopedista Diderot extrets de la més àmplia Història de les dues Índies mostra clarament algunes de les idees-força d’aquest moralista del s.XVIII.

En els escrits s’hi parla sobre la religió, la moral, les nacions “civilitzades” i “salvatges”, sobre la guerra i el comerç. En molts dels passatges, l’autor pretén donar consells a la humanitat i, més concretament, als governants sobre com assolir la virtut i, per tant, l’interès i la felicitat general. Per això denuncia les injustícies, les supersticions, els vicis i males pràctiques que fan que la humanitat no prosperi com podria fer-ho i, sobretot, carrega les culpes sobre les nacions europees i l’Església com a principals agents de la desgràcia general, principalment per l’extermini i embrutiment dels pobles indígenes, d’aquí el títol triat.

En l’obra fa un elogi encès del dret natural, dels drets de l’home  i de la potestat de les societats de governar-se i de canviar el que calgui per viure en llibertat. S’hi defensen valors tant necessaris com la tolerància, la llibertat, el respecte i dignitat de tots els homes, el lliure pensament, etc i també d’altres més controvertits actualment com ara la propietat privada.

Per acabar, també cal esmentar algunes idees de l’autor que, segurament dutes a l’extrem o malinterpretades han donat lloc a altres desgràcies, com ara la defensa que fa de l’estat totpoderós i del relativisme en vistes a la conservació de la societat i del seu cos polític.

Recommended Posts

Comenceu a escriure i presioneu entrar per buscar

X